Medical mission ved Pinatubo vulkanen.

Pinatubo vulkanen hadde sitt siste utbrudd i juni 1991 og stammefolket aeta ble evakuert fra hjemmene sine. For ti år siden flyttet de tilbake, fikk skole og en vannpumpe på skoletomten. Men folkene bodde spredd i stråhytter og har ikke noe tilgang til strøm eller vann. Kilometer mellom hver nabo. Til elvene var det noen kilometer. De dyrket bananer, noen frukter og grønnsaker, men det var for tørt til å dyrke ris. De måtte reise til byen for å kjøpe ris. Det er åtte timer å gå, fem timer med okse, og en time og kjøre med firehjulstrekk. De fleste måtte gå eller bruke okse.
Vår reise begynte med å bytte biler over til militærjeeper med all vår pikkpakk. Kasser med medisiner, kokeutstyr, vann og alt vi skulle gi ut til befolkningen. Vi ble stuet sammen i to jeeper. En times kjøring i sandbankene og forsering av elveleier. Det var jo bare sånt man så på tv. Så vi kunne vel klare det vi også. Sandstøv var det mye av, så det var bare å pakke seg inn. Vel framme skulle vi sove i klasserom uten strøm og vann, så tannpuss og dobesøk ble for noen i bushen, uten heldigvis å støtte på noen kryp. De hadde en liten barnedo, men da måtte du inn på rommet til lektoren som sov i det klasserommet. Alle lærerne sov i små telt inni klasserommene sine. Klokken 6.30 begynte skolen om morgenen så da måtte vi være ferdig flyttet ut.


Morgenen begynte med frokost i det fri, kokkene hadde laget mye ris til frokost slik at de som kom først også fikk frokost. Noen kom gående og noen i oksekjerre. Noen i sine beste klær, noen med skitne filler og noen uten klær. Folk kom i syvtiden, mens vi hadde sagt åtte til jungeltelegrafen. Men her står man opp med solen og legger seg når den går ned. Vi hadde klart barneklær, slipperser, lesebriller, håndklær og såpe klokken syv. Tre hundre par slipperser, to hundre par lesebriller, to hundre sett med t-skjorte og shorts til jenter og gutter i alderen 2-12 år, pluss to sekker med klær i fra Norge, Litt bom på håndklær og såpe, skulle heller tatt med ris. Doktor Gunhild, dc Marlisa Calma og dc Noel Calma sto for legeundersøkelsene. Nesten fire hundre pasienter på fem timer, det hadde vært noe for våre norske doktorer. Med legeundersøkelse hører det også til med gratis medisin, liten vits uten. Noen av våre hjelpere hadde sang og danset med barna, noen viste billedbøker med Jesus-fortellinger. Pastor Connie og Virginia hadde snakket med de voksne. Kokkene våre leverte ut epler og små juice til barna og utover dagen fikk de et godt måltid med nudler og egg. Hele plassen yret av liv den dagen og alle var glade og fornøyde. Vi ble varme om hjerte når vi så deres takknemlighet og glede. Vi fra Norge var imponert over hva våre folk i MaMas hadde fått til med deres budsjett og vår ekstra hjelp i fra kjente rundt oss. En opplevelse for livet. Kari Mette
Vil du hjelpe oss å hjelpe så Støtt oss på konto nr. 2601 33 17185
VIPPS 109699 eller søk opp Ma Ma children center of Norway, med mellomrom mellom Ma Ma.