Reisebrev fra Barnas Fredspris i Manila

Barnas Fredspris, en av MaMas støttegruppe gjester Manila.

Barnas Fredspris er en organisasjon som styres av barn og unge. Det som er viktig hos oss er at barn har en stemme. Vi er cirka 15 medlemmer i styret. Det vi jobber for er at barn skal få en utdanning. Dette gjør vi ved å bygge og pusse opp skoler i andre deler av verden. Vi har 7 skoler i Porsgrunn som samler inn penger til oss på forskjellige måter. Vårt mål er at barn i Porsgrunn skal se at det nyter å hjelpe. Disse pengene bestemmer styret i Barnas Fredspris hvordan skal brukes. Engang i året har vi en oppfølgningstur ut til enten Filippinene eller Kenya hvor vi har prosjekter. I år gikk turen til Manila.

Da vi landet i Manila måtte vi gjennom mange sikkerhetskontroller. Tora ble stoppet og ble fratatt passet sitt, fordi de mente at hun var for ung til å reise uten foreldrene sine, fordi hun er under 15 år. Vi måtte betale cirka 500kr for å få tilbake passet og få henne med inn i landet. Heldigvis skjedde dette ikke med Selma fordi hun har fylt 15 år. Da vi kom frem til huset så vi at de hadde satt opp ett lysende skilt med Barnas Fredspris sin logo ved siden av førskolen som Barnas Fredspris har bygget. Dette var en god velkomst!

Første dagen var vi med førskolebarna på feiringen av FN-dagen. De feiret denne dagen på etterskudd fordi de ville vente til vi kom. Alle barna hadde kledd seg ut i kreative og fargerike drakter som representerte forskjellig land. Vi gikk i ett lite tog i nærområdet. Læreren ville at vi skulle kåre en vinner av det beste kostymet. Dette syntes vi var litt vanskelig og være med på, men det måtte til

Neste dag var vi med på feeding i slummen. På feedingen blir det delt ut mat til de barna som trenger det mest. De får ett veldig enkelt næringsrikt måltid. Vi delte ut klær til alle barna og de fikk to plagg hver. Det var fint å se hvor glade de ble for så lite.

Senere dro vi til ett annet slumområde, der møtte vi Mark. Hver lørdag samler han noen av barna i området for å tegne og lage ting av søppel. Dette er fint fordi da får barna noe annet å gjøre. Vi delte ut en liten juiceboks og en bolle til de som var der.

Smokey Mountain er ett fjell av bare søppel. Søppelet har ligget der så lenge at det har blitt til en slags jord og da har det begynt å vokse masse trær og planter der. Da vi var der bodde det cirka 20 familier der. Dette er de fattigste menneskene vi har sett. Mange av barna gikk nakne og hadde søle langt oppover bena. For å få tak i vann måtte de gå langt. Vi delte ut litt klær til mammaene og en pakke ris til hver av familiene. Da vi ga marshmallows til barna ble de glade og ivrige og ville selvfølgelig ha mer. Vi fikk også besøke 3 av førskolene Mama`s driver. Det var fint å se at alle skolene så bra ut og at barna trives. Vi kjøpte også bildebøker på engelsk, sakser, limstifter og en fotball til alle skolene. De ble veldig takknemlige for det de fikk. Dette er det vi har hjulpet med til de forskjellige førskolene i år:
Førskolen Dasmarinas
– Lagt nytt tak
– Malt innvendig
– To nye dører til toalettene
– Nye bord og stoler
Sum 18 500kr
Førskolen i Boracay
– Nye bord og stoler. Dette er under produksjon så dette fikk vi ikke sett.
Sum 5 500kr
Barnas Fredspris-førskolen
– Lekestativ, men dette er under produksjon.
– Skyggehus er på plass (Nipahytte)
Styret bevilget også 2300kr til en hyggelig opplevelse til barnehjemsbarna. Noe vi har sett er veldig viktig å gjøre. Lørdag tar vi med alle barna til en badepark. Det var gøy!

Dette har vært en veldig spesiell og spennende tur for oss begge. Vi har lært veldig mye mer om hvordan andre mennesker har det og lever hver dag. Vi har sett og forstått at det er viktig å ikke bare tenke på seg selv, men bry seg om hvordan andre har det. Vi er stolte av den jobben alle skolene har gjort, og vi ser at det har gjort en stor forskjell i livene til mange mennesker.


Skrevet av Selma Øvre-Eide og Tora Lindland Østevik