Fra analfabet til skolelærer

Tre styremedlemmer fra Norge og sosialarbeider fra Håpets Havn er på skolebesøk denne dagen. Vi gleder oss til å møte en spesiell ung dame som vi kjenner godt.

Innenfor porten står en flott, ung dame og smiler til oss. Hun bærer skolens læreruniform som denne dagen er kjole i sort og hvitt med sort dressjakke over. Sammen med henne står portvakten og rektor på skolen. De tar varmt imot oss. De viser oss rundt, og vi møter elever som viser sin begeistring overfor matematikklæreren sin som er Rizza Domingo.
Rizza Domingo kom til Ma’Ma’s sammen med søsteren sin da de var ganske unge. De hadde levd under svært vanskelige hjemmeforhold og de kunne ikke bo hjemme lenger.
Nå er jentene blitt voksne og foreldrene er døde. Rizza sier vi er hennes familie.
Søstrene hadde ikke fått noen form for skolegang før de kom til Ma’Ma’s, men da ble det skolegang gjennom mange år.
Klokka 5 måtte Rizza opp hver morgen for å nå fram til studiestedene, og hun var ikke
tilbake før rundt kl. 18. Da var det lekser og husstell som måtte gjøres.
Under studietiden har hun hjulpet til med de minste barna på barnehjemmet i Håpets Havn.
Hun har også fått garn, strikkepinner, sytråd og nåler fra norske givere. Mange fine arbeider har hun tryllet fram. Hun har alltid vært ei koselig, beskjeden og arbeidsom jente som har arbeidet hardt både med studier og håndarbeid.
De siste årene har hun og to andre ungdommer bodd for seg selv i en liten leilighet i nærheten av Ma’Ma’s. Når en har passert 20 år, er det greit å prøve og bruke det en har lært av» mammaene» på jenteavdelingen. Sosialarbeider Avegail Manalo har vært en god hjelper og veileder gjennom disse årene.
Nå er Rizza ferdig utdannet matematikklærer og har fått seg jobb på Samuel Christian College som er en privat videregående skole som ligger i nærheten av Ma’Ma’s.
Tilbake til besøket vårt:
Etter omvisningen på skolen, fikk vi en god lunsj på lærerrommet. Rektor uttrykte at hun og de andre lærerne er svært glade for å ha Rizza som lærer på skolen. Elevene trives godt med henne som lærer i matematikk.

Rizza med rektor. kollegaer på skolen, Kari Mette og Birthe Sofie som har vært Rizza gode støttespiller gjennom årene.